Türkiye’de Hangi Banka Kime Ait

Hangi banka kime ait- Sizlerde çalıştığınız yada çalışmayı düşündüğünüz bankanın sahibinin kim olduğunu veya ne zaman kurulduğunu merak etmiş olabilirsiniz. Esasen ekonomisini bilen ve sahip çıkan herkesin çalıştığı banka hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Örneğin Garanti Bankası kime ait, yada ziraat bankası? ülkemizde bir çok banka var. Özellikle ekonomi işleri ile uğraşanların merak edebileceği bir konu. Bugün sizler için Hangi banka kime ait? sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Dilerseniz ilk banka ile yazımıza devam edelim.

ZİRAAT BANKASI

T.C. Ziraat Bankası A.Ş., bir Devlet bankasıdır. Türkiye’deki üç kamu bankasından biri. 1863’te Osmanlı Devleti döneminde kurulmuştur. Ziraat Bankası’nın bütün payları Hazine Müsteşarlığı’na ait dir. Ülkemizde tüm ilçelerde şubesi vardır. Ayrıca Ziraat Bankasının New York, Londra, Sofya, Tiflis, Bağdat, Erbil, Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Güzelyurt, Akdoğan, Karakum, Karaoğlanoğlu, Atina, İskele, Gönyeli, İskeçe, Rodos, Gümülcine ve Cidde’de şubeleri, Karaçi ve Tahran’da ise temsilcilikleri bulunmaktadır. Kurucusu: Ahmet Şefik Mithat Paşa, Sloganı ise: “Bir bankadan daha fazlası” dır.

GARANTİ BANKASI

Garanti, (Tam adıyla Türkiye Garanti Bankası A.Ş.), 1946 yılında, Ankara’da kurulmuş banka. 30 Eylül 2014 tarihi itibarıyla 107,0 milyar ABD Doları’na ulaşan konsolide aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük ikinci özel bankası konumundadır. Garanti Bankası’nın yurt içinde 984, Kıbrıs’ta 6, Lüksemburg ve Malta’da birer olmak üzere yurt dışında 8 şubesi bulunmaktadır. Ayrıca, Londra, Düsseldorf ve Şangay’da birer temsilciliği bulunur. Yönetim Kurulu Başkanı: Ferit Şahenk , sloganı ise “Başka bir arzunuz?” dur. Garanti Bankası’nın %25’i İspanyol bir banka olan BBVA’ya aittir. Doğuş Grubu’nun payı ise %20’dir. Garanti Bankası’nın halka açık kısmı ise %55’dir.

VAKIFBANK

Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı ya da kısaca VakıfBank, 1954 yılında kurulmuş, Türkiye Bankalar Birliği’nin 2014 yılı raporuna göre Türkiye’nin aktif büyüklük açısından en büyük 7. bankasıdır. VakıfBank, dönemin başbakanı Adnan Menderes‘in özel talimatıyla 11 Ocak 1954 tarihinde 6219 sayılı özel kanunla ve 50.000.000 TL sermaye ile anonim ortaklık olarak kurulmuş ve 11 Ocak 1954 tarihinde faaliyete geçmiştir.

VakıfBank sermayesinin %25,18’i, Kasım 2005 tarihinde halka arz edilmiş olup kalan sermayenin %43’ü Vakıflar Genel Müdürlüğü nezdindeki mazbut vakıflara, %15,64’ü mülhak vakıflara, %16,10’u mensuplarının üyesi olduğu T. Vakıflar Bankası Emekli Sandığı’na ve kalanı ise diğer hakiki ve hükmi şahıslara aittir. Sloganı “Burası Sizin Yeriniz” “İşimiz Halden Anlamak”

YAPI KREDİ BANKASI

Yapı Kredi, (Tam adıyla Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.) 1944 yılında Türkiye’de bireylerin daha uygun şartlarda konut sahibi olmalarını sağlamak amacıyla Kazım Taşkent tarafından kurulan Türkiye’nin ilk özel bankasıdır. Günümüzde 1012 şubeye, 4000’den fazla ATM’ye ve 19.000’i aşkın çalışana sahiptir. Bağlı bulunduğu Çukurova Holding’in TMSF’ye olan borçları nedeniyle holding tarafından %51’lik hissesi Koç Holding bünyesindeki Koç Finansal Hizmetler’e satılmıştır. Koç Finansal Hizmetler A.Ş. Koç Grubu ve UniCredit’in eşit ortaklığı sayesinde bankanın %81,80’lik kısmına sahiptir. %18,20’lik hisse ise halka arz edilmiştir.

QNB FİNANSBANK

QNB Finansbank, 26 Ekim 1987 tarihinde Hüsnü Özyeğin tarafından kurulan banka. Finansbank, 2006 yılının Ağustos ayında Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG) tarafından satın alınmıştır. Yapılan anlaşma sonucunda Finansbank’ın Türkiye’de bulunan Finans Leasing, Finans Yatırım, Finans Portföy Yönetimi, IBTech iştirakleri Finansbank’ın mülkiyetinde kalmıştır. 2015 yılının Aralık ayında Katar Dünya Bankası (QNB), National Bank of Greece’in (NBG) Finansbank’taki yüzde 99.81 payını 2.7 milyar euroya satın almıştır.

DENİZBANK

DenizBank, 1938 yılında, gelişmekte olan Türk denizcilik sektörüne finansman sağlamak üzere bir devlet bankası olarak kurulmuştur. 1997 yılının başında, bir bankacılık lisansı olarak Zorlu Holding tarafından Özelleştirme İdaresi’nden satın alınan DenizBank’ı, Avrupa’nın önde gelen finans gruplarından Dexia Ekim 2006’da bünyesine katmıştır. 6 yıl boyunca Dexia’nın ana hissedarlığında faaliyetlerini sürdüren DenizBank, 28 Eylül 2012 itibarıyla Rusya’nın en büyük bankası Sberbank çatısı altında hizmet vermeye devam etmektedir. 1 Temmuz 2013 itibarıyla ise, Citi’nin Türkiye’deki bireysel bankacılık bölümünü, 600 binden fazla müşteri ve 1.400’e yakın çalışanı ile devralmıştır.

AKBANK

Akbank, Ocak 1948’de Adana’da Hacı Ömer Sabancı’nın da aralarında bulunduğu bir grup iş adamı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel bankadır. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir. Akbank’ın %41’i Sabancı Holding’e, %10’u Amerikalı Citibank’a aittir. Akbank’ın geriye kalan %49’luk kısmı ise halka açıktır.

TEB TÜRK EKONOMİ BANKASI

Türk Ekonomi Bankası, Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankadır. 1927 yılında Kocaeli Halk Bankası T.A.Ş.unvanıyla kurulmuştur. 1982 yılında Çolakoğlu Grubu tarafından satın alınana kadar yerel bir banka olarak faaliyet göstermiştir. Bu tarihten itibaren yurt çapında faaliyet göstermeye başlayan bankanın genel müdürlüğü İstanbul’a taşınmış, unvanı da Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB) olarak değişmiştir. ürk Ekonomi Bankası’nın yaklaşık %68’i Fransız BNP Paribas’a, %28’i ise Çolakoğlu Grubu’na aittir. TEB’in %4’lük kısmı halka açıktır.

İNG BANK

Oyak Grubu tarafından kurulan banka 2007 yılında Hollanda’lı ING Grubu’na satılmıştır. Hollandalılara ait bir bankadır.

BURGANBANK

Burgan Bank Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde faaliyet gösteren Kuveyt merkezli Burgan Bank Grubu’nun bir iştirakidir. Burgan Bank Grubu, Bankanın Eurobank ve Tekfen Holding’e ait olan hisselerini 21 Aralık 2012 tarihinde satın alarak yüzde 99.26 payla ana hissedar oldu. Gerekli yasal değişiklilerin tamamlanmasını takiben 28 Ocak 2013 tarihinden itibaren Bankanın unvanı Burgan Bank A.Ş. olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kuveytlilere ait bir bankadır.

HALKBANK

Türkiye Halk Bankası A.Ş., kısaca Halkbank, 1933 yılında 2284 sayılı Halk Bankası ve Halk Sandıkları Kanunu kapsamında küçük ve orta büyüklükteki esnaf ve sanayiciye, kolay ve ucuz kredi vermek amacıyla kurulmuş bir devlet bankasıdır. Banka, 1933 yılında faaliyete başlamıştır. 128.480 milyon TL aktif büyüklüğü ile dünyanın en büyük 159. bankasıdır.

TÜRKİYE İŞ BANKASI

Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye’de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel banka. 1924’te Mustafa Kemal Atatürk’ün yönergeleriyle kurulan İş Bankası, Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır. 30 Haziran 2014’te 219.6 milyar tl aktif büyüklüğe ulaşan banka, The Banker dergisinin açıkladığı sıralamaya göre ana sermaye bazında dünyanın en büyük 118. bankasıdır. İş Bankası’nın sahiplerine bakarsak; %28’i Atatürk’ün, %40’ı Munzam Sandık Vakfı’nın yani banka çalışanlarının vakfının ve geriye kalan %32’si de halka açıktır. Atatürk’e ait olan paylara ilişkim temettü gelirleri Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakılmıştır.

TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI

2005 yılı sonunda Family Finans ve Anadolu Finans’ın birleşmesiyle kurulan Türkiye Finans’ın eski büyük ortakları Ülker ve İstaikbal mobilyaları ile tanıdığımız Boydak Grubu olup, 2008 yılında banka hisselerinin %60’ı Suudi Arabistanlı The National Commercial Bank’a satılmıştır. Yani “Türkiye Finans kimin?” diye sorarsanız büyük çoğunluğu Suudi Arabistanlılarındır diyebiliriz.

KUVEYT TÜRK

Kuveyt Türk’ün sermayesinin %62’si Kuveyt Finans Kurumu’na (Kuwait Finance House), %9’u Kuveyt Devlet Sosyal Güvenlik Kurumu’na, %9’u İslam Kalkınma Bankası’na, %18’i Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, %2’si de diğer ortaklara aittir.

ALBARAKA TÜRK

Albaraka Türk Katılım Bankası, Türkiye’de faizsiz bankacılık alanındaki finansal kuruluşların öncülerinden biridir ve 1985 yılının başından itibaren hizmet vermektedir. Albaraka Türk’ün çoğunluk hissesi Bahreyn’de mukim Albaraka Banking Group’a ait olup, hisselerin %23’ü ise Borsa İstanbul’da işlem görmektedir.

Yorum yapın