Sicil Affı Çıktı Ama Kara Liste Sorgulamasını Nasıl Yapabilirim?

Türkiye Bankalar Birliği Risk Raporu sorgulama ve öğrenme, kara liste sorgulama- Değerli okurlarımız, özel ve güzel bir yazı ile karşınızdayız. Bu konu özellikle de son günlerde meclisten geçen Kredi sicil affından sonra çok fazla sorgulanmaya başlandı. Tamam sicil affı çıktı, hatta 6 ay gibi bir süremizde var ama Kara Listede miyim? Tam olarak bilemiyorum. Banka ile bazı sıkıntılar zamanında yaşamıştım ama işin açıkçası kara listeden haberim yoktu.

KARA LİSTE SORGULAMASININ YENİ ADI TBB RİSK RAPORU

Haberlerde okudum sicil affı çıkmış. Şimdi ne yapmalıyım ve nereden sorgulamalıyım? Yardımcı olur musunuz? Elbette ki yardımcı oluruz. Merak etmeyin bu yazının ardından detaylı bir bilgiye kavuşabileceksiniz. Bu arada Meclisten geçen Kredi Sicil Affı Detayı için BURAYI tıklayarak ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz. Biz kaldığımız yerden devam edelim. Malumunuz çok önceleri kredi sicil affı merkez bankası tarafından tutuluyordu.

Daha doğrusu bankaların göndermiş olduğu riskli olan kişilerin raporları Merkez Bankasında toplanıyordu. Buraya gönderilen riskli kişiler içinde Kara Listeye girdin deniliyordu. Lakin bu durum artık Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından tutuluyor. Eskiden bir rapor için en az 3 hafta bekliyordunuz ama artık bu durum da ortadan kalmış oldu. TBB Risk Merkezi peki ne iş yapar? Dilerseniz birazda bundan söz edelim.

TBB RİSK MERKEZİ NE İŞ YAPAR?

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi; Başta bankalar olmak üzere, Faktoring, Finansal Kiralama, Finansman ve varlık yönetim şirketlerindeki müşterilere yani sizlere ait kredi, senet ve çek bilgileri bu merkezde toplanır. TBB Risk Merkezi ise elde ettiği bilgileri bankalar ile, faktoring şirketleri ile ve diğer finans şirketleri ile paylaşır. Ayrıca sizlerde Risk Merkezindeki bilgilerinizi Rapor şeklinde alabiliyorsunuz.

TBB RİSK MERKEZİ RAPORU NEDİR?

Şimdiye kadar kullandığınız kredi kartlarından tutunda, kredilere, oradan da çek ve senetlerinize kadar bilgilerinizi içeren özel bir rapor olarak karşımıza çıkmaktadır. Şahıslar ve şirketler, şimdiye kadar kullandığı kredi ve kredi kartı gibi kullandıkları bilgiler hakkında bu raporu merak ederek alabilirler. Ayrıca Özellikle de şirket ortaklıklarında güven tahsis etmek adına risk raporları bir birlerine sunulur. Bu sayede ödeme gücünüzü ve risk durumunuzu karşı taraf öğrenmiş olur.

Risk raporu sayesinde güven tahsis etmiş olursunuz. Çünkü şimdiye kadarki ödeme ve borç bilgilerinizi karşı taraf görmüş olur. Dilerseniz şimdide bu raporu nasıl alabileceğiniz üzerinde duralım.

TBB RİSK MERKEZİ RAPOR TÜRLERİ

Risk raporu merkezi sayesinden üç farklı bilgiye de ulaşmış olacaksınız. Bunları teker teker belirtelim isterseniz. A)Kredi Limit, Kredi Risk ve Alacaklar Raporu: Burada aldığınız kredilere ait  bilgiler yer almaktadır. Bankalar, Faktoring şirketleri, finansal kiralama ve finansman şirketlerindeki bilgileriniz yer alır. Bu raporda kendi içinde 3’e ayrılır. Bunlar; Detay rapor, Özet rapor ve Sorunlu Krediler raporudur. Son 10 yıl içerisindeki raporunuzu alırsınız.

B)Çek Raporu: Adından da anlaşılacağı üzere çekler ile ilgili raporunuzu verir. Bunu yaparken de 2009 yılını baz alır. 2009 yılından bu yana karşılıksız çekler, işlem yapıldıktan sonra ödenen çekler ve ibrazında ödeme yapılan çekleriniz hakkında bilgi verir. C)Protestolu Senet Raporu: Burada da son 5 yıla ait protestolu senetleriniz detaylı bir rapor halinde sunulmaktadır.

TBB RİSK MERKEZİ RAPORU BAŞVURU YOLLARI

Risk raporunuzu şahsen, posta ve e-posta ile öğrenebilirsiniz. Tabi bunu nasıl ve ne şekilde gerçekleştirmeniz gerektiğiniz de maddeler halinde sizlere detaylı bir şekilde anlatacağız. Hadi bakalım. Hızlıca bu maddeleri de açıklayarak yazımızı bitirelim.

ŞAHSEN BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Şahsen başvurular ya TBB Risk Raporu Merkezine yada belirlenen bankalara yapılabilmektedir. Yapmanız gereken öncelikle riskmerkezi.org adresine girmek ve başvuru formunu doldurmak. Gerçek kişiler Nüfus cüzdanı ile,  Tüzel Kişiler; Tüzel kişinin kimliği ve noter onaylı imza sirküleri, yok vekil ise bu defada vekile ait vekaletname ve kimliğinin aslı gerekmektedir. Bu belgeler ile Risk Merkezi Raporuna yada az sonra belirteceğimiz bankalara gitmeniz gerekecektir.

Risk Merkezine Gitmek için; 09.00 ile 17 saatleri arasında (Öğle tatilinde gitmeyin) Barbaros Mahallesi Ardıç Sokak Varyap Meridyen F Blok 34746 Ataşehir/ İstanbul adresine gitmeniz gerekiyor. Bu süreç ise bankalar için de aynıdır. Başvuru bedelini ise başvuru formunda belirtilen referans numarası veya T.C: Kimlik numarası ile ilgili bankalara ödenir. Dilerseniz şimdide bankaları teker teker sayalım;

  • Türkiye Vakıflar Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Şekerbank
  • Halk Bankası
  • Finans Bank
  • Denizbank
  • Alternatif Bank

 

POSTA YOLU İLE BAŞVURU SÜRECİ

Yine aynı şekilde TBB Risk Merkezi resmi sitesine giriş yapıyorsunuz ve Müşteri Giriş yaparak formu doldurup çıktısını alıyorsunuz. Sonra Noterin yolunu tutturuyorsunuz ve noter huzurunda imza atıyorsunuz. Ardından başvuru belgesindeki referans numarası ile yukarıda belirttiğimiz bankalara giderek gerekli ücreti ödüyorsunuz. Noter onaylı kimlik belgenizi, yine noter onaylı başvuru belgenizi ve ödeme yaptığınıza dair dekontunuzu;

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ RİSK MERKEZİ Barbaros Mahallesi Ardıç Sokak Varyap Meridyen F Blok 34746 Ataşehir/ İstanbul adresine posta ile yolluyorsunuz. Ham şunu da belirtelim. Tüzel kişiler ekstradan  şirket yetkilisinin noter onaylı fotokopisini ve noter onaylı imza sirkülerini de eklemesi gerekiyor. Başvuruyu vekil yapıyorsa bu belgelere ek olarak vekaletnameyi de eklemeleri gerekiyor.

E-POSTA YOLU İLE BAŞVURU SÜRECİ

Bu başvuruyu sadece güvenli elektronik imza sahibi olan kişiler gerçekleştirebiliyorlar. Burada yine TBB Rİsk Merkezi sitesinde bulunan Müşteri Giriş sayfasında yer alan formu e-imza ile imzalar. Daha sonra bankaya ödeme yapılır. Bankalara gerekli ödeme yapıldıktan sonra da e-imza ile imzaladığınız başvuru formu ve dekont basvuru@riskmerkezi.org adresine yolluyorsunuz. Bu kadar basit.

FATURALI ÜCRET BİLGİLERİ
  • Teslim Şekli Posta ise; 17,25 TL (Masraflar + KDV Rapor Bedeli)
  • Teslim Şekli E- Posta ise; 5,18 TL (Masraflar + KDV Rapor Bedeli)
  • Teslim Şekli Elektronik ise; 5 TL (Masraflar + KDV Rapor Bedeli)
  • Teslim Şekli Şahsen ise; 5 TL (Masraflar + KDV Rapor Bedeli)

 

FATURASIZ ÜCRET BİLGİLERİ
  • Teslim Şekli Posta ise; 15,61 TL (Masraflar + KDV Rapor Bedeli)
  • Teslim Şekli E- Posta ise; 3,54 TL (Masraflar + KDV Rapor Bedeli)
  • Teslim Şekli Elektronik ise; 3,36 TL (Masraflar + KDV Rapor Bedeli)
  • Teslim Şekli Şahsen ise; 3,36 TL (Masraflar + KDV Rapor Bedeli)

 

İLK BAŞVURU DA FATURALI ÜCRET BİLGİLERİ
  • Teslim Şekli Posta ise; 13,15 TL (Masraflar + KDV Rapor Bedeli)
  • Teslim Şekli E- Posta ise; 0 TL (Masraflar + KDV Rapor Bedeli)
  • Teslim Şekli Elektronik ise; 0 TL (Masraflar + KDV Rapor Bedeli)
  • Teslim Şekli Şahsen ise; 0 TL (Masraflar + KDV Rapor Bedeli)

 

İLK BAŞVURU DA FATURASIZ ÜCRET BİLGİLERİ
  • Teslim Şekli Posta ise; 11,51 TL (Masraflar + KDV Rapor Bedeli)
  • Teslim Şekli E- Posta ise; 0 TL (Masraflar + KDV Rapor Bedeli)
  • Teslim Şekli Elektronik ise; 0 TL (Masraflar + KDV Rapor Bedeli)
  • Teslim Şekli Şahsen ise; 0 TL (Masraflar + KDV Rapor Bedeli)

 

Görüldüğü gibi ilk başvuruda eğer posta ile teslim alma yolu tercih edilmeyecekse risk raporu ücretsizdir. Eğer bankaya olan parayı 10 gün içerisinde ödemezseniz başvuru formunu tekrardan doldurmanız gerekiyor. Bu arada aklınıza takılan bir soru varsa 444 99 69 numaralı müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Bu numara TBB Risk Merkezi danışma hattıdır. Bizlerden şimdilik bu kadar.

LÜTFEN BU YAZIYI ACİL OLARAK FACEBOOK VE TWİTTER ADRESLERİNİZ İLE BEĞENEREK PAYLAŞABİLİR MİSİNİZ?

Referandum Geliyor Nerede Oy Kullanacağım? Nasıl Sorgularım?

Kredi Notu 0 Sıfır Ne Demek? Bu Durumda Kredi Verilir Mi?

 

 

“Sicil Affı Çıktı Ama Kara Liste Sorgulamasını Nasıl Yapabilirim?” üzerine bir yorum

  1. 2010 yılında bütün borçlarımı ödedim.borçlu olduğum kurumlara da borrcu yoktur yazısı verdim.ama merkez bankası beni hala neden benim ödenmemiş bprcum varmış gibi gösteriyor

    Yanıtla

Yorum yapın