Kosgeb Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı

Kosgeb Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı- Bir ülkenin kalkınma aracı nedir diye sorsam? Ekonomistlerin bakacağı oranlar arasında herhalde ihracat oranı listenin en üst sıralarında yer alır. Ne kadar çok ihracat yapılıyorsa o ülkede üretimin olduğu ve ülkeye kazandırılan yeni paraların olacağı anlamına gelir. Dünya Bankası verilerine göre;  Çin’in 2000 yılındaki yüksek teknoloji ihracat oranı; 41,7 Milyar dolarken, 2013 yılında ise 580 milyar dolar. Dilerseniz birde Kore’nin yüksek teknoloji ihracat oranına bakalım.

KOSGEB HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME

2010 yılında 54,3 milyon dolarken, bakınız 2013 yılında 130,5 milyar dolara çıkarmışlar. Bu örnek gelişmişliğin tanımıdır. Son olarak Dilerseniz Polonya’yı inceleyelim. 2010 yılındaki yüksek teknoloji ihracat oranı 0,8 iken 2013 yılında 12,0 olmuş. Bu ne demektir biliyor musunuz? Bu azim, isteklilik ve kararlılık demektir. Ayrıca teşvikte en önemli unsurdur.

Dilerseniz birde Türkiye’yi inceleyelim. Ülkemizde 2010 yılındaki yüksek teknoloji ihracatı; 1,0 milyar dolar iken 2013 yılında ise 2,0 milyar dolar olmuş. Ne kadar acı bir tablo değil mi? Tabi bu kötü gidişata dur diyebilmek için devletimiz KOSGEB kuruluşunu kurdu. Bu kuruluş küçük ve orta ölçekli işletmeleri bir üst sınıfa çıkarmak ve birere büyük işletme haline dönüştürerek Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlamalarını teşvik ediyor.

Kosgeb uluslararası kuluçka merkezi ve hızlandırıcı destek programı nedir? Kimler faydalanır?

Bu destek programı ile Kosgeb, ülkemizdeki işletmelerin ürünlerini yurt dışı piyasasına sunarak ihracatı arttırmayı hedefliyor. Böylece hem işletmeler büyük bir dev haline gelmiş olacak hemde ülkemiz kalkınmış olacak. Sizlerde ülkemizde teknolojik ürünler üretiyorsanız ve bunların uluslararası piyasada da yer almasını istiyorsanız bu program tamda sizlere göre. Aslında bu destek programı;

  1. Uluslararası Kuluçka Merkezi Kurma Programı ve
  2. Uluslararası Hızlandırıcı  Program, olmak üzere iki alt programdan oluşmaktadır.

 

Uluslararası kuluçka kurma programından kimler yararlanabilir ve içeriği nedir?

Bu programa, Ülkemizde gerçekleştirilen teknolojik ürünlerin, uluslararası pazarlarda yer alması, yerli teknoloji yoğun başlangıç işletmelerinin gelişmiş girişimcilik ekosistemleri içerisinde yer alması ve ihracatın arttırılması amacıyla uluslararası kuluçka merkezi kurmak için çeşitli kuruluşlardan yardım almayı hedefliyor.

Uluslararası kuluçka kurma programına ; üniversiteler, üniversitelerin bu amaçla kurulmuş iştirakleri ve teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketleri tek başına yada konsorsiyum olarak başvuru yapmaları halinde faydalanabilir. Kuruluş ve donanım desteği kapsamında 100.000 dolar verilmektedir. Ayrıca operasyonel giderler desteği kapsamında ise; 3.750.000 ABD doları verilmektedir. Program süresi 5 yıldır.  Bu destek programı daha çok büyük işletmelerin; küçük ve orta mahiyetteki işletmelerin başarılı olabilmeleri için alt yapı oluşturma çalışmasıdır.

Uluslararası hızlandırıcı programa kimler başvuruda bulunabilir ve ayrıntıları nelerdir?

Bu destek programına küçük ve orta dereceli işletmeler başvuruda bulunabilmektedir. Ülkemizde oldukça fazla yerli üretim olan teknolojik ürünler bulunmaktadır. Bu firmaların ürünlerini tanıtabilmeleri ve uluslararası piyasaya açılarak ihracatı arttırma adına geliştirilen bir program. Program süresi 3 yıldır. Üç yılın sonunda firmalar dilerlerse tekrardan başvuruda bulunabilirler. Önceki ödenen miktarlar da göz önünde bulundurulmamaktadır. Ayrıca destek miktarı 60.000 ABD dolarıdır. Dilerseniz hangi konularda destekte bulunuluyor bunları da belirtelim. Geri ödemesiz olarak destek verilen ögeleri sıralarsak; Hızlandırıcı ofis kirası, Eğitim, Danışmanlık, Mentörlük, İş yönetimi, hukuk, fikri ve sınai mülkiyet hakları, Ulaşım, Konaklama ve Organizasyonla ilgili genel gider yer almaktadır.

İşletme başına her bir katılım için sağlanacak azami destek miktarı 15.000 (on beş bin) ABD Doları’dır. Uluslararası Hızlandırıcı Programına katılacak kişinin, işletmenin sahibi veya ortağı olması gerekiyor.  Katılımcının KPDS/ÜDS/YDS’den Uluslararası Hızlandırıcı Programının düzenlendiği dil kapsamında en az 60 (altmış) puan almış olması veya bunlara denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan sınavlardan eş değer puan almış olması gerekir. Bu programa temmuz ayında başvuru gerçekleştiren firmaların sonuçları Ağustos ayı içerisinde açıklandığından, sizlerinde eylül ve kasım başvurularına hazırlanabilir ve ürünlerinizin tanıtımını gerçekleştirebilirsiniz.

Tüm başvuru dönemleri ise; ocak, mart, mayıs, temmuz, eylül ve kasım ayları olmak üzere toplam 6 adettir. Bu süre dışında yapılan başvurular kesinlikle kabul edilmemektedir. Bence oldukça önemli bir proje ayağıdır. Ülkemizde her ne kadar teknolojik üreten firma sayısı az olsa da, Türkiye’nin kalkınması için bu firmaların desteklenmesi ve giderek büyüyen bir iş kapısı olmaları gerekmektedirler. İyide ben kendi yağında kavrulan ve gelişmek isteyen bir işletme sahibiyim ama teknolojik üretim yapan bir yer değilim diyorsanız o halde aşağıdaki konu başlıklarından biri sizi muhakkak ilgilendirecektir. Kim karşılıksız ve geri ödemesi olmayan para istemez ki?

KOSGEB ONAYLI PROJE ÖRNEKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

KOSGEB KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI HAKKINDAKİ HER ŞEY

GERİ ÖDEMESİZ KOSGEB 150.000 TL TEKNOPAZAR DESTEK PROGRAMI DETAYLARI BURADA

KOSGEB HİBE KREDİSİ NASIL ALINIR? İŞTE TÜM AYRINTILAR...

DEĞERLİ OKURLARIMIZ, SİZİNDE ÇEVRENİZDE GERİ ÖDEMESİZ KOSGEB DESTEĞİNE İHTİYACI OLAN İŞLETME SAHİPLERİ OLABİLİR. LÜTFEN BU YAZIMIZI FACEBOOK VE DİĞER SOSYAL İLETİŞİM AĞLARINDAN PAYLAŞIP, YAYABİLİR MİSİNİZ?

Yorum yapın