Referandum Geliyor Nerede Oy Kullanacağım? Nasıl Sorgularım?

Referandumda nerede oy kullanacağım? Nerede oy kullanacağımı öğrenmek istiyorum İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Mersin vs.- Haydi Bismillah…. Yeni bir seçim dönemine daha doğrusu referandum dönemine girdik desek yalan söylemiş olmayız. Zira Anayasa değişikliği için değiştirilmesi planlanan 18 madde Meclisten geçti. Tabi 339 oy ile kabul edildiğinden bu sonuca göre referanduma götürülecek. Halk kendi geleceğini ve seçimini kendisi yapacak.

REFERANDUM GENEL AÇIKLAMA

Çok önemli bir karar aşamasına gelmiş olduk. Akparti ve MHP ittifakı ile 18 madde meclisten teker teker geçti. Tabi CHP buna karşı çıktı. MHP ve AK Partinin Seçimlerde evet oyu vereceği aşikar. CHP’nin ise bu konuda kararı Hayır gibi gözüküyor. Olaylar böyle olunca da referandum ne getiriyor? Bizden ne götürecek? Nerede oy kullanacağımızı nasıl öğrenebileceğiz? Nasıl sorgularız? Siyasi parti üyeliğim var mı? tarzında soruların ardı arkası kesilmiyor.

Şimdiden mahalle ve köy kahvelerinde yorumlamalar yapılmaya başlandı. Her ağızdan bir laf çıkıyor. Yalan yanlış yönlendirmelerde yapılabiliyor. Nerede oy kullanacağını öğrenmesi için kaymakamlığa yöneltiyorlar. Bu yazıyı geniş çaplı bir bilgi deposu olarak değerlendirebilirsiniz. Aklınızdaki tüm soru işaretlerini doğru bir şekilde kaldırmayı planlıyoruz. Ama tabi ki de tarafsızlığımızı koruyabilmek adına yorum katmadan ne sunuluyorsa, bizler de sizler ile paylaşmaya çalışacağız.

SİYASİ PARTİ ÜYELİĞİM VAR MI? NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Geçen genel seçimlerde sandık başkanıydım. Bir gün öncesinden sandık kurulu üyelerini teker teker aradım ve tam zamanında sandık başında olmalarını istedim. İnanır mısınız 2 partinin müşahidi bizim böyle bir şeyden haberimiz yok. Hatta partinin üyesi bile olduğumuzdan haberimiz yok demesinler mi? Aynı bu şekilde bir çok insan siyasi partilerin herhangi birine üye miyim? sorusunu soruyor. Aslında bunu öğrenmenin çok çok basit bir yolu var.

Artık herkesin e-devlet şifresi var. Olmayanlar bile 2 TL karşılığında e-devlet şifrelerini PTT Merkezlerinden alabiliyorlar. Sonrada E-devlette bulunan Yargıtay bölümünde sisyasi aprti üyeliği sorgulamadan öyrenebilirsiniz. Ben bulamadım link ver derseniz de buyurunuz; turkiye.gov.tr/yargitay-siyasi-parti-uyeligi-sorgula Kırmızı renk ile belirttiğimiz alanı tarayıcınıza kopyalayıp yapıştırın ve ilgili sayfaya ulaşın.

REFERANDUM TAM OLARAK BİZE NE SUNUYOR?

Referandumda neyi oylayacağız soruları sorulmaya başlandı. Bizlerde genel anlamda bizlere ne sunuyor? bunları açıklamak istedik. Evvela Millet vekili sayısı 500’den 600’e çıkacak. Millet vekili seçilme yaşı ise 18’e indiriliyor. Cumhurbaşkanı 40 yaşını doldurmuş, yükseköğrenimini yapmış Türk vatandaşı olan (eskiden doğuştan Türk Vatandaşı ifadesi kullanılıyordu) millet vekili yeterliliğini sağlayacak ve halk tarafından seçilecek.

Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcılarını ve bakanlarını atayacak. Disiplin mahkemesi haricinde askeri yargı kaldırılıyor. Sadece savaş halinde askerlerin görevleri ile ilgili işledikleri suçlardan dolayı askeri mahkeme kurulabilecek. Bundan dolayı da askeri yargı kaldırıldığından Anayasa Mahkemesi üye sayısı 15’e düşecek. HSYK’nın adının Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak değiştirileceğini de söyleyelim. Üye sayısı da 13’e çıkarılacak.

Cumhurbaşkanı ile TBMM dilerlerse kendilerini karşılıklı olarak fesih edebilirler. Yeni seçilmişler göreve başlayınca kadar görevlerini devam ettirirler. Cumhurbaşkanına 6 ayı geçmemek kaydıyla OHAL ilan etme yetkisi getirilecek. Ayrıca seferberlik de ilan edebilecek. Jandarma Genel Komutanı MGK’da yer alamayacak. MGK Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanacak. Üyeleri ise Cumhurbaşkanı Yardımcıları, Adalet, Milli Savunma, Dışişleri ve İçişleri bakanları olacak. Ayrıca Genelkurmay Başkanı, Kara kuvvetleri komutanı, Hava kuvvetleri komutanı ve Deniz kuvvetleri komutanı, yer alacak.

Kim Cumhurbaşkanı seçildiyse partisiyle ilişiği kesilmeyecek. Yazılı soru önerileri en geç 15 güne kadar cevaplandırılacak. Ayrıca millet vekilleri Cumhurbaşkanı yardımcılarına ve Bakanlara yazılı soru yönelte bilecekler.

REFERANDUM DA NEREDE OY KULLANACAĞIM? NASIL ÖĞRENİRİM?

Belirlenecek olan takvime göre nerede oy kullanacağınızı ve yazılı belgenizi Mahalle Muhtarından alabilirsiniz. Bunun dışında Yüksek Seçim Kurulunun bu işler için hazırladığı bir web sitesi var. Yurtiçin Seçmen Sorgulama sitesine ulaşmak için tarayıcınız ne olursa olsun adres çubuğuna bu secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp linki yapıştırınız. Açılan sayfada kimlik bilgileriniz giriyorsunuz. Sonrasında da doğrulama kodunu yazıyorsunuz. Bu kadar basit.

Saygıdeğer okurlarımız, Yapılacak olan Anayasa değişikliğine ait referandumda sorabileceğiniz tüm soruları yanıtlamaya çalıştık. Öyle umuyorum ki faydalı ve istifadeli bir yazı olmuş oldu. Yeni bir yazıda buluşmak dileğiyle… LÜTFEN BU YAZIYI TÜM SEÇMENLERİN GÖREBİLMESİ İÇİN FACEBOOK ADRESLERİNİZ İLE BEĞENEREK PAYLAŞABİLİR MİSİNİZ?

Yorum yapın