Merkez Bankası Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır

Merkez Bankası Kredi Kaydı Kara Liste Sorgulaması- Kredi, ekonomi ve bankacılık adına tüm merak ettiklerinizin ve cevapları bu sitede. Kısa sürede yayınladığımız yazılarla beğenileri üstümüze topladık. Bunu başarmanın tek kuralı da yalan ve yanlış haberden uzak durmaktır. Bunun bilincinde olduğumuzdan bilgiyi kaynağından alıp işleyerek sade bir dille sizlere sunmaya çalışıyoruz. Ekonomi bizlerin hayatının asıl temelini oluşturuyor. Kapital sistem tüm piyasalara hakim.

KARA LİSTE NEDİR? VE KARA LİSTEYE NASIL GİRİLİR?

Haliyle iş kurmak ve işletmek için, hayatımıza farklı değerler katabilmek için bankalardan kredi alma durumunda kalıyoruz. Ha birde kredi kartları da var. Günlük alışverişlerimizde kredi kartları yardımımıza koşuyor ve yetişiyor. Bunlar işin iyi yanı gibi gözükse de, ipin ucunu bir kaptırdık mı sökük alıp başını gidiyor. Borçlar üst üste biniyor. Sonrasında da bankaya borcumuzu ödeyemez hale geliyoruz.

Toplamda 90 gün boyunca yani 3 ay boyunca bankalara ödeme yapmayınca Kara Lisite de kaçınılmaz oluyor. Adımız cezalandırılmak üzere merkez bankası ile paylaşılıyor. Merkez Bankası da gel kardeşim diyor. Ardından da Kara Listesini açıyor ve Adımızı oraya kara bir lekeymiş gibi yazıyor.

KARA LİSTEDEN NE ZAMAN ÇIKILIR?

Kimisi kara listeye girsem ne olacak ki der. sonrasında da ekonomik hayatının bu listeye bağlı olduğunu görünce de iş işten geçmiş olur. Hiç bir banka sizinle çalışmak istemez. Kredi kartı vermek istemez. Kredi ise hiç bir şekilde vermez. 5 yıl bankalardan yasaklanırsınız. Durmadan red yanıtı alırsınız. Mal gelir. Ürün almanız gerekir ama banka size kredi vermez. İşleri toparlamak isterseniz yine kredi alamazsınız. Çünkü yasaklı bahçeye giren 5 yıl cezalandırılır.

Ancak kara listeden çıkma süreniz 5 yıldır. Tabi banka boçlarınızı da ödemeniz şartıyla. Bu süre dolmadan bankacılık işlemlerinizi eskiye döndüremezsiniz. Yasal bir süredir. Şartları yerine getirdiğiniz takdirde, ne fazla kalırsınız nede az. bir cezalandırma mekanizmasıdır.

KARA LİSTEDE MİYİM? NASIL SORGULARIM?

Bir çok kimse bankalar ile sıkıntı ve sorun yaşarlar. yasal takibe düşenlerin bir çoğuda kara listeye girerler. Lakin bunu pek umursamazlar ve bilmezler. Taki tekrardan kredi ihtiyacı hasıl oluncaya kadar. Kimisi de banka ile arasında hukuki süreç geçtikten sonra merak eder bu durumu. Acaba kara listede miyim? diye. Şimdi sizler ile kara listede olup olmadığınızı nasıl sorgulamanız gerektiğini, anlatmaya çalışacağız.

Merkez bankası kara listeye giren kişilerin bilgilerini bankalarla ve Kredi Kayıt Bürosunun bir kuruluşu olan Findeks ile paylaşır. Bu sayede sizlerde kara listede olup olmadığınızı; Merkez bankasından, Findeks’den ve Bankalardan öğrenebilirsiniz. Banka grevlisi kredi alıp alamayacağınıza bakar ve önüne gelen veride 5 yıl yasaklı olduğunuz gelir. Yada sizler de findeks risk raporunuzu alarak detaylı bir bilgiye kavuşmuş olursunuz. Kara listeye girenlerin puanları genelde 0 ile 799 puan aralığındadır.

MERKEZ BANKASINA DİLEKÇE

Yalnız elinizde resmi bir belge olması adına benim size tavsiyem merkez bankasına bir dilekçe yazarak, bilgi istemektir. Bankanız bünyesinde kredi kaydımın olup olmadığını arz ederim tarzında bir dilekçe yazabilirsiniz? Yalnız yazdığınız dilekçede muhakkak ıslak imzanızın olması gerekiyor. Fax yolu veya e-mail ile de kesinlikle göndermiyorsunuz. Adres olarak da; Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Anafartalar Mahallesi, İstiklal Caddesi, No:10 Ulus Altındağ Ankara diye yazıyorsunuz.

Bu yazıyı iadeli taahhütlü olarak PTT’lerden gönderin. İki bilmedin 3 hafta içerisinde elinize bir belge gelecektir. Zira bazı bankalar kredi değerlendirirken findeks notuna bakıyor. Sonrada kara listedesin diyor. Bu belge sayesinde kara listede olmadığınızı ispatlayabilirsiniz. Yada bu belge ile kara listede olduğunuzu öğrenebilirsiniz.

Kara Listede miyim? sorusunu sizler için cevaplandırmaya çalıştık. Kara liste sorgusunu nasıl yapmanız gerektiği hakkında da bilgilendirmelerde bulunduk. Sizlerde belirttiğimiz yollar sayesinde artık nasıl sorgu yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Yeni ve merak edilen ekonomi konularında buluşuncayadek hoşça kalın. Bunun dışında aşağıdaki konu galerimizi de incelemeniz sizin yararınıza olacağı kanaatindeyim.

LÜTFEN BU YAZIYI SOSYAL İLETİŞİM HESAPLARINIZ İLE BEĞENEREK PAYLAŞABİLİR MİSİNİZ?

Bankalardan Neden Kredi Alamıyorum?

Banka harici nereden kredi para bulabilirim

Kredi notu sorgulama kredi notumu nasıl öğrenirim işte tüm ayrıntılar

Düşük Faizli Vakıfbank Kış Kredisi İçinizi Isıtacak

 

 

Yorum yapın