Kredi Çekerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kredi Çekerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?- Değerli okurlarımız, bu yazımızda sizleri bilgilendirme amaçlı bir yazı kaleme alıyoruz. Para Milattan önce Lidya‘lılar tarafından bulunmuş ve o zamandan beridir de en önemli alışveriş kaynağını oluşturmuştur. Özellikle Kapitalizmin tüm Dünya’ya yayılması ve egemen olmasıyla birlikte para en önemli alım gücünü oluşturmuştur. Büyük ölçekte bir ülkenin batmasından tutunda, küçük ölçekte bir ailenin parçalanmasına kadar en etkin bir roldedir.

KREDİ ÇEKERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? GENEL BİLGİLER

İş böyle olunca ev, araba veya herhangi ihtiyacımızda da para sıkıntısı hemen devreye giriyor. Bundan dolayı da bankalara koşuyoruz. Geçenlerde okuduğum bir haberde ayda 750 bin kişinin kredi başvurusu için bankalara gittiğini söylüyordu. Tabi rakam böyle olunca Kredi Çekerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? sorusu hemen akıllara geliyor. Bizlerde bu sorunun cevabını verebilme adına maddeler halinde sizlere ufak tiyolar vermeye karar verdik. Dilerseniz bir an önce konumuza geçiş yapalım.

KREDİ ÇEKERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? DETAYLI BİLGİLER

Bu soru oldukça fazla sorgulandığından sizleri doğru bir şekilde bilgilendireceğiz. Ayrıca açıklamalarımızı olabildiğince sade ve yalın yapmayı düşünüyoruz. Sizde farklı nedenlerden dolayı (Ev, Araba, ihtiyaç kredilerinin tümü) krediye ihtiyaç duymuş olabilirsiniz. Yalnız kredi çekerken şu özellikleri göz önünde bulundurmayı unutmayınız;

1-) Kredi çekerken öncelikle düzenli bir gelirinizin olması gerekmektedir. Ayrıca bunu belgelendirirken de çalıştığınız yerde en az 3 aylık sigortanızın yattığından da emin olunuz. Yeni işi girdiniz ve daha 1 ay dolmadan bankaya koştunuz kredi alabilme imkanınız çok düşük.

2-) Bankalar kredi verirken düzenli bir gelirinizin dışında bir de kredi notunuza bakar. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından, sizlere 0 ile 1900 arasında bir puan verilir. Banka olan ilişkilerinizde bankaya sadıksanız borcunuzu günü gününe ödüyorsanız kredi notunuz da yükselecektir. Kredi notunuz iyiyse kredi alabilirsiniz. Ayrıca kredi notunuz çok çok yüksek ise yüksek limitli ve düşük faizli kredi de alabilirsiniz. Bu noktada kredi notu oldukça fazla önem arz etmektedir.

KREDİ NOTU SORGULAMA, KREDİ NOTUMU NASIL ÖĞRENİRİM

 

MAAŞIMIN KAÇ KATI KADAR KREDİ ALABİLİRİM?

3-) Yukarıda bahsettiğimiz 2 özellik bankaların şart koştuğu olmazsa olmazlarıdır. Şimdi de kredi miktarınızı asıl belirleyecek faktörün ne olduğuna bakalım. Kredi miktarınızı geliriniz belirleyecektir. Bankaya sunduğunuz gelir belgelerinizde (Maaş bordrosu, kira geliri vb.) yazan toplam rakam alınır ve bu rakamın en fazla %70 ine kadar aylık ödeme miktarınız belirlenmektedir. Örnek olarak; aylık geliriniz 4000 TL. Aylık giderleriniz ise 1000 TL. Bu durumda 3000 X %70= 2100 TL yapar. Yani sizin aylık ödeyebileceğiniz maksimum tutar 2100 TL dir.

4-) Faiz oranlarını inceleyiniz. Sadece bir bankanın değil en az 3-4 bankanın faiz oranlarını inceleyiniz.

5-) Diğer kredi masraflarını da göz önünde bulundurarak kredi çekiniz. Çünkü bir krediyi sadece faiz oranına göre değerlendirmek aldatıcı olacaktır. Kredi tahsis ücreti, ekspertiz ücreti, rehin ücreti, sigorta vb. bir sürü ekstra giderler bulunmaktadır. Zaten bu giderler belirleyici unsuru oluşturmaktadır.

6-) Vade miktarı arttıkça ödeyeceğiniz miktarında artığını unutmayınız. Eğer elinizden geliyorsa 12 ayda kredinizi bitirin. Kredi 24 ay veya 36 aya çıktığı aylık taksit miktarı her ne kadar azaldı gibi gözükse de bankaya ödeyeceğiniz ekstra kalemler artacaktır. Örneğin faiz oranı gibi. Bu ihtiyaç kredisi için geçerli. Aynı şekilde araç veya konut kredisi için de geçerlidir.

7-) Konut kredisini ve taşıt kredisini elinizden geldiği kadar düşük vadede çekmeye çalışınız. En ideal konut kredisi vadesi 60 aydır. 60 Ay ve üstü faiz arttırımı demektir ve ödeyeceğiniz paranında artacağı anlamına gelmektedir. Bugün 180 ay vadeli 100.000 TL kredi çekerseniz toplam geri ödemeniz gereken ortalama rakamın 240.000 TL civarında olduğunu unutmayınız. Neredeyse 2,5 katı.

8- ) Ne olursa olsun bütçenize göre kredi çekiniz. Ödeyemeyeceğiniz meblağlar çekerek icralık durumlara düşüp de kırmızı kalem yemeyin.

Sevgili okurlarımız kredi çekerken dikkat etmeniz gereken hususları sizler için bir araya getirdik. Umarız sizler için istifadeli bir yazı olur. Ayrıca aşağıda sizler için hazırladığımız linklere de göz atabilirsiniz.

BANKALARIN KONUT KREDİLERİ KONULU YAZILARIMIZA BURAYI TIKLAYARAK DA ULAŞABİLİRSİNİZ.

DÜŞÜK FAİZLİ 24 AY VADELİ 15.000 TL TAŞIT KREDİSİ

36 AY VADE İLE 10.000 TL KREDİYİ EN DÜŞÜK FAİZ İLE VEREN BANKALAR

36 AY VADE İLE 20.000 TL KREDİYİ EN UYGUN FAİZLİ VEREN BANKALAR

15.000 TL 36 AY VADE İLE EN DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ VEREN BANKALAR 

LÜTFEN BU YAZIYI FACEBOOK VE DİĞER SOSYAL İLETİŞİM AĞLARI İLE BEĞENİP PAYLAŞABİLİR MİSİNİZ?

 

 

 

Yorum yapın