Hayati Öneme Sahip Kredi Sicili Nedir

Kredi sicili, kredi sicili temizleme, kredi sicili nedir? kredi sicili bozuk olana kredi- gibi bir çok sorgulama yaptığınızı biliyoruz. Bizlerde bu ve daha kafanıza takılan sorularınızı cevaplayabilme adına bu yazıyı oluşturduk. Yüksek derecede istifade edilebilecek özel bir yazı derlediğimizden lütfen bu yazı tüm arkadaşlarınızın görebilmesi adına facebook gibi sosyal iletişim ağları ile beğenip paylaşınız. Dünyada kapitalizm sistemi işliyor. Yani para olmadan işlerimiz maalesef dönmüyor.

KREDİ SİCİLİ ÖN BİLGİLENDİRME

Kimisi işlerini büyütmek istiyor, kimisi de başını koyabilecek bir ev arıyor. Anlayacağınız her isteklerine biran önce kavuşabilme adına kredi yarışına giriyor. tabi bankaya her başvurana kredi çıkacak diye bir durum söz konusu değil. Bankalar hemen gelir durumunuzu ve kredi notunuzu sorguluyor. Dilerseniz KREDİ NOTUMU NASIL ÖĞRENİRİM? konulu linkimizi tıklayarak ulaşabilirsiniz. Konumuz dağılmadan hemen kredi sicili nedir, Nasıl temizlenir gibi soruları cevaplamaya çalışalım.

KREDİ SİCİLİ NEDİR?

Kredi sicili; bankalara olan kredi borcu geçmişinizdir. Yani kredi borcunuzu zamanında ödeyemediniz ve yasal takibe yakalandınız. Bu durumda da siciliniz tabiatiyle bozulmuş oluyor. Bunun tersi durumda da yani bankalara hiç bir borcunuz yok geçmişte de herhangi bir sıkıntı yaşamadıysanız kredi sicilinizde temiz oluyor. Dolayısıyla da diğer kriterleri karşıladığınız zaman da kredi alabilmeniz rahat ve kolay oluyor. Kredi siciliniz, kredi  notunuz ile de orantılı oluyor. Bankaların kredi notunuza göre işlem yaptıklarını unutmayınız lütfen.

KREDİ NOTU NEDİR?

Sevgili okurlarımız bankalar findeks aracılığı ile sizlerin bankasal işlemlerinizi takip ediyor. Yani hangi tarihte kredi çektiniz?, Ne zaman kredi kartınızı kullandınız?, Kredi kartı borcunuzu kaç defa geciktirdiniz?, Havale ve EFT işlemleri kullanma sıklığınız nedir? gibi bir çok sorunun cevabını kredi kayıt bürosu findeks kuruluşu sayesinde gerek kredi notu gerekse risk raporları ile veriyor. Kredi Notunuzda sizlerin bir karnesi veya kart viziti oluyor. Bankalarda buna göre size muamele uyguluyor. Dilerseniz şimdide kredi notu pun aralıklarını inceleyelim.

KREDİ NOTU PUAN ARALIKLARI VE ANLAMLARI

Findeks kredi notu verirken 0 ile 1900 rakamlarını baz alıyor. Dolayısı ile sizlere de 0 – 1900 arasında bir puan veriyor. Peki kredi notu puan aralıkları nedir? Bu puanları 5 ana grupta kategorize edebiliriz;

0 – 799 arası (Çok Riskli) – Kredi alma ihtimali düşük olan puan türüdür.

800 – 1299 arası (Orta Riskli) – Kredi başvurusu talebine riskle bakılan ancak ipotek veya kefil gösterme ile kredi verilebilecek olan puan türüdür.

1300 – 1499 arası (Az Riskli) – Kredi alması muhtemel olan az riskli gruptur.

1500 – 1699 arası (İyi) – Borçlarını zamanında ödeyebilen ve kredi notu iyi olan grupta yer almaktadır.

1700 – 1900 arası (Çok İyi) – Kolayca kredi kullanabilen gruptur.

KREDİ SİCİLİM NE ZAMAN TEMİZLENİR VE NE ZAMAN KREDİ ÇEKEBİLİRİM?

Değerli dostlarımız, kredi siciliniz bozulduysa, bir hukuki süreç yaşamışsınız demektir. Dolayısıyla Kırmızı Kalem yeyip Kara Listeye girdiğiniz anlamı da taşımaktadır. Kara listeye girenler BDDK tarafından tutulduğundan 5 yıl boyunca borçlarınızı zamanında öderseniz kredi siciliniz temizlenmiş olur. Daha doğrusu hanenizde yazar ama 5 yılın sonunda eskisi gibi bakasal ve finansal işlerinizi de gerçekleştirebilirsiniz. Sonuç itibariyle de kredi çekme tarihiniz de 5 yılın sonunda gerçekleşir.

Yazımızın başında da belirttiğim gibi sizler için detaylı bir yazı derlemiş olduk. Başka yere ihtiyaç duymadan bir çok sorunuzu da cevaplamış olduk. Ayrıca aşağıda sizler için hazırladığımız konu başlıklarını da incelemeyi unutmayınız.

EV KREDİSİ İÇİN KREDİ NOTUM KAÇ OLMALI

ACİL PARA İÇİN KREDİ NOTU KAÇ OLMALI

KREDİ NOTUM DÜŞÜK NASIL KREDİ ÇEKEBİLİRİM?

Yorum yapın