Diikat! Asgari Ücret Düşüyor mu?

ASGARİ ÜCRET DÜŞÜYOR MU GENEL AÇIKLAMA

Asgari ücret düşüyor mu en son bilgi- Bu yazımız Türkiye de çalışanların %80’ini ilgilendiriyor. Ülkemizde 5 milyon asgari ücretli çalışan var. Buda ciddi ve önemli bir sayı demek. Malumunuz bekar bir kişinin asgari ücreti 1300,99 TL dir. Bu rakam ile geçinmek hakikatten oldukça zor. Bu paranın zamlı bir rakam olduğunu da söyleyelim. Bundan dönemde yani 2015 (1 Temmuz – 31 aralık) de bu rakam 1.000,54 TL idi. Bir baba ailesini bu maaş ile geçindiremeyeceğine göre mecburen iş çıkışı ek işlere gidiyordu.  Ayrıca anneler ev işlerinin yanısıra gündelik işlere gidiyordu. Esasen şimdide pekte fazla bir şey değişmedi. Karı koca çalışmadıkları sürece geçinebilmeleri oldukça zor. Şöyle kaba taslak bir aylık masraf çıkarmaya çalıştım;

BİR AİLENİN AYLIK GEÇİM MASRAFI
Ev kirası: 600    Market alış verişi; 250 TL
Elektrik; 100 – 150   Ekmek; 90 TL
Su; 50   Çocukların Giyimleri;
Tüp:75   Çocukların Harçlıkları:
Internet; 50   Okul Masrafları;
ulaşım; 250 TL   Bebek bezi;
Cep Telefonu; 75   Bebek maması;
Sebze/Meyve, Pazar masrafı; 150   Hastane giderleri;
Kahvaltılık vs masraflar; 100   İlaç Paraları;
Kasap masrafı; 150   Beyaz eşya ihtiyacı;
Hafta sonu gezmeye çıksın Pazar günleri, ayda 4 gün yapar; 275   Diğer giderler;
Temizlik giderleri; 100    Araba yakıtı;

Sevgili okurlarımız yukarıdaki tabloda en insani ihtiyaçları çıkarmaya çalıştım. Bir bölümüne ortalama rakam yazarken diğer bölümünü yazmadım. Buraları herkes kendi durumuna göre doldura bilir. Gördüğünüz gibi asgari ücret ile geçinmek bir ütopya. 1300 TL olan rakam da geçtiğimiz sene Ak Parti Hükümetinin seçim vaatlerinden biriydi. nitekim Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU da verdikleri bu sözü gerçekleştirerek asgari ücreti 1300 TL ye çıkardı. Yeterli mi diye sorarsanız tabi ki de değil. Veriler ortada.

ASGARİ ÜCRET DÜŞÜYOR MU?

Seçim vaadi ile getirilen 1300 TL yetersiz arttırılması gerekiyor derken bir de öğrendik ki meğerse alınan bu maaş yüksek vergi dilimine giriyor. Yani yasal düzenleme yapılmaz ise ekim ayından sonra maalesef maaşınız düşüyor. Benim şahsi görüşüm seçim vaadi olarak verilen bu hakkın yeni bir yasa veya kanun ile düzeltilmesi gerektiği. Yoksa bu halkı kandırmak olur. Bu hükümet ise bir çok işçi hakkını düzelttiğine göre 5 milyon asgari ücretlinin bu hakkını koruması gerekmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ‘ya bu durum soruldu. Soyluda; bu konuyu maliye bakanlığı ile görüştüklerini belirtti. Ayrıca bugünlerde tekrardan bir araya geleceklerini ve neler yapabileceklerini görüşeceklerini söylemiş durumda. Ayrıca bir düzenleme yapılmaz ise ekim ayından sonra asgari ücretin 1230 TL olacağını da belirtmiş. Son olarak da asgari ücreti 1300 TL nin altına düşürmeme kabiliyetimiz var mı bakacağız diye soruları yanıtlamış.

Yani anlayacağınız bu günlerde her an bir karar çıkabilir. Umarım asgari ücretlileri üzecek bir karar olmaz. Çünkü hayat şartları hakikatten çok zor ve verilmiş hakların da vergi ile geri alınması çalışanları ziyadesiyle üzecektir. Ayrıca asgari ücretlilerin 5 milyon gibi anlamlı bir rakam olduğu da unutulmamalıdır. Çünkü bu kadar insan ve ailesi mağdur duruma düşmüş olacaktır.  Değerli okurlarımız ayrıca aşağıdaki konu başlıklarımız da dikkatinizi çekebilir ve istediğiniz linki tıklayarak inceleyebilirsiniz. Hayatın size her zaman gülmesi dileğiyle bir sonraki yazımıza görüşürüz.

EVDE YEMEK YAPARAK EK GELİR ELDE EDİN. TIKLA ÖĞREN

EVDE MAKALE YAZMA İŞİ TÜM AYRINTILARIYLA BURADA

EVDE İŞ YAPMAK İSTİYORUM DİYENLERE YAPILACAK İŞLER

KOSGEBTEN GİRİŞİMCİ BAYANLARA 150.000 TL YE KADAR DESTEK

İŞ YERİ AÇMAK İSTİYORUM NE İŞ YAPABİLİRİM?

KOSGEB'TEN ONAY ALAN PROJE ÖRNEKLERİ BURADA. TIKLA HEMEN ÖĞREN

ACİLLL! LÜTFEN BU YAZIMIZIN ASGARİ ÜCRETLİ KARDEŞLERİMİZİN OKUMASI VE KAMU OYU OLUŞTURMASI ADINA FACEBOOK İLE BEĞENİP PAYLAŞABİLİR MİSİN?

 

Yorum yapın