Asgari Ücret İle Ne Kadar Konut Kredisi Çekip Alabilirim ?

Asgari ücret konut kredisi hesaplaması, asgari ücret ile ne kadar kredi alabilirim?, Asgari ücret ile ne kadar kredi çekebilirim? – Hepimiz kredinin ne denli ihtiyaç ve zaruri olduğunu biliyoruz. Çünkü devir öyle bir oldu ki, kredisiz iş döndüremiyoruz. Şuan gençler evlenirken banka kredileri üzerine yuvalarını kuruyor. Yada araba alınacak yine kredi devreye giriyor. İş kurulduğunda, hastane giderleri olduğunda, eğitim masrafları olduğunda ve hatta yuvamızı bile yaptığımız da banka kredileri devreye giriyor.

ASGARİ ÜCRETLİLER NE KADAR KONUT KREDİSİ ÇEKEBİLİR

Çekilen kredilerin büyük bir çoğunluğunu ise Konut Kredileri oluşturuyor. Vatandaş üstünden başından hatta boğazından kesiyor ve ileride başımızı sokacak bir evimiz olsun diye. Çünkü bu hayat çok acımasız ve neler götüreceği de hiç belli olmuyor. İşsiz kalınsa bile en azından başımızı koyacak ve sığınacak bir evimizin varlığının olması bizlere yetiyor. Yalnız ülkemizde çalışanların yarısından fazlası Asgari ücretliler. Peki bu gruptakiler en fazla ne kadar konut kredisi alabilirler? İşte bu sorunun cevabını vermeye çalışacağız.

KREDİ ALMADAKİ KISTASLAR

Bankalar kredi verirken bazı kıstaslara oldukça fazla önem verirler. Bu kıstasları karşılamanız sonucunda krediye nail olursunuz. Sizler için de hesaplamaya geçmeden önce bu maddelere uyum sağlamanızı istiyorum. Birinci konu Aylık düzenli bir gelir kaynağınızın olmasıdır. E zaten asgari ücretli olarak çalıştığınızdan bu kıstası sağlıyorsunuz. Diğer mesele ise Kredi Sicilinizin temiz ve uygun olması gerektiğidir. Kara listeye girdiyseniz, kredi alamazsınız. Son kıstas ise Kredi notunuzun iyi olması gerektiğidir. Düşük ve çok riskli kredi notları kredi alımının önündeki engellerden bir tanesidir.

ASGARİ ÜCRETE GÖRE KONUT KREDİSİ HESAPLAMASI

Yukarıda saydığım maddeleri karşıladığınıza göre, şimdide konut kredisi hesaplamalarına geçiş yapalım. Banka memurları öncelikle maaşınızı alır. Örneğin maaşınız 1.400 TL. Bu maaşın yarısı olan %50’sini alıyor. Elde edilen tutar 700 TL yapıyor. Bu tutar sizin bir aylık ödeyebileceğiniz en yüksek konut kredisi taksit miktarını veriyor. Şimdi hesaplamalar ile ne kadar konut kredisi alabilirsiniz? bunu cevaplandıralım.

  • 60 ay vade ile kredi çekilecek ise; 60 Ay X 700 TL = 42.000 TL ödeyebilirsiniz. 31 Bin lira elinize geçer. 11 bin lira kadarda faiz ödersiniz.
  • 60 ay vade ile kredi çekilecek ise; 120 Ay X 700 TL = 84.000 TL ödeyebilirsiniz. 49 Bin lira elinize geçer. 25 bin lira kadarda faiz ödersiniz.

 

ÖNEMLİ NOT VE HATIRLATMA

Normalde asgari ücret ile alınacak kredinin tutarı oldukça düşüktür. Bu açıdan benim size tavsiyem, eğer evde başka bireyler çalışıyorsa onlarında maaş bordrosunu ekleyin. Diyelim ki siz 1.4000 TL’ye çalışıyorsunuz. Eşinizde öyle. Ayrıca ufak bir dükkan var ve kiraya verdiniz. Bunun aylık kirası ise 400 TL kadar olsun. O halde sizin aylık geliriniz 1.400 TL + 1.4000 TL (Eşiniz) + 400 TL (Kira Geliri) = 3.200 TL yapacaktır. Bu tutar ile çok daha yüksek kredi alabilirsiniz.

Ayrıca bazı iş yerleri anlayışlı olabiliyor. Örneğin benim eski çalıştığım iş yerinde personellerden birisi eşini 2 ay boyunca asgari ücretli çalışıyormuş gibi gösterdi. Tabi sigortasını kendisi ödedi. Bunun ardından maaş bordrolarını da götürerek 2 asgari ücret tutarı kadar kredi alabildi. Şuan evinin taksitinin bitmesini 3 -4 yıl kaldı.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.