e-devlet ile yurt dışı ve yurt içi seçmen kaydı sorgulama hizmeti

e-devlet yurt içi seçmen kaydı, e-devlet yurt dışı seçmen kaydı, nerede oy kullanacağım- Yine özel ve yine güzel bir yazı ile karşınızdayız. Çoğu zaman iyi e-devlet varmış diyenlerdenim. Adli sicil kaydımı, hastane randevusu mu, tapu bilgileri mi, mezuniyet belgesi mi, askerlik belgesi mi, SSK hizmet cetveli mi, emeklilik işlemleri mi, iş kur ödemeleri mi? aklınıza gelebilecek tüm devlet dairelerinin hizmetleri bu sisteme aktarılmış. Sıra bekleme derdi yok.

E-DEVLET’İN ÖNEMİ

Bir belge alabilmek için otobüse para verme derdi yok, zaman kaybı yok, şimdi git yarın gel söylemleri hiç hiç yok. Anlayacağınız e-devlet hayatımızda çok önemli bir konuma yükseldi. Kendimiz ile alakalı tüm bilgilere anında ulaşabiliyoruz. Bu yönüylede kim keşfettiyse Allah razı olsun. Yaşlı amcaları devlet dairelerinde sırada görünce için parçalanıyordu. Ama artık interneti olan herkes dilediği zaman istediği bilgiye 2 dakikada ulaşıp bandrollü belgesini alabiliyor.

E-DEVLET ŞİFRESİ 2 TL

Bu sisteme herkes girebilir. İnsan ayırt etmeden, zengin fakir ayrımı olmadan tüm vatandaşlar e-devlet sistemini kullanıyorlar. Bu sisteme girmenin de pekte öyle bir maliyeti yok. Sadece bir seferliğine mahsusu Merkez PTT’lerden şifre alıyorsunuz. Bu şifrenin bedeli de 2 TL. Aman sakın bu şifreyi ne kimseyle paylaşın, nede kaybedin. hadi oldu da unuttunuz. Bu defa da tekrardan PTT’ye gidip bu defa da 4 TL verip yeni şifre almanız gerekecek. Bizden söylemesi.

E-DEVLET SİSTEMİ İLE SEÇMEN KAYDI SORGULAMASI MÜMKÜN MÜ?

Ya bu e-devlette her şey varda seçmen kaydı sorgulaması olayı da var mı? Elbette ki var. Bu Yüksek Seçim Kurulunun sunduğu bir hizmet. Dolayısıyla da vatandaşlara kolaylık olsun diye e-devlet sistemine entegre edilmiş. Özellikle de bilinçli vatandaş oluşturmak ve seçimden önce seçmen kaydının olup olmadığını sorgulamak için bu hizmet sunuluyor.

SEÇMEN KAYDIMI SORGULAMANIN BANA FAYDASI NE?

Biliyorsunuz ki demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Bu ülkede yönetimde herkesin söz hakkı var. Oda oy kullanmak ile gerçekleşiyor. Sizin fikrinize en yakın parti hangisi ise ona oy veriyorsunuz. Bu sayede de fikirleriniz mecliste paylaşılıyor. Ülkenin geleceği ile ilgili karar alındığında da vatandaşa referandum ile soruluyor. Örneğin yakında bir referandum sürecinden daha geçeceğiz. Meclisten referandum için gerekli oy çoğunluğuna ulaşıldı.

Anlayacağınız geleceğimiz ve ülkenin geleceği ile ilgili 18 maddelik bir anayasa değişikliği kararını vereceğiz. Ama çoğu seçimde yüz binlerce vatandaş son dakika seçim yerini sorguladığı için maalesef oy kullanamıyor. Adamın ikametgahı Şanlıurfa da ama kendisi ve ailesi Alanya da otelde çalışıyor. Son dakika bir sorgulama yapıyor ve Şanlıurfa da oy kullanması gerektiğini anlıyor. Dünya kadar yol parası, zaman kaybı, iş kaybı derken oy kullanmaya da gidilmiyor.

Bu açıdan öncesinden seçmen kaysı sorgulaması yapılıyor ki, ikametgah ile ilgili bir sıkıntı varsa bunu nüfustan hemen düzeltin diye. Hayati önem arz ediyor anlayacağınız. Bir nevi ülkenin geleceğinde sizlerin söz hakkı olmuyor.

E-DEVLET İLE SEÇMEN KAYDI NASIL SORGULANIR?

E-devlet ile gerek yurt içi seçmen kaydı, gerekse de yurt dışı seçmen kaydı sorgulaması yapabilirsiniz. Bunları nasıl yapacağınızı az sonra açıklayacağız. Sizlerde aşağıdaki linklerden size uyanını chrone, explorer vb. internet tarayıcılarınızın arama bölümüne yapıştırın. Ardından e-devlet sayfasının açılacağını göreceksiniz. Bu sayfada yapmanız gereken şey Vatandaşlık (T.C.) numaranızı ve şifrenizi girmek. Ardından da sizin ve sizinle aynı hanede olanların seçmen kaydının nerede olduğunu görebilirsiniz.

  • YSK Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama Linki; turkiye.gov.tr/yuksek-secim-kurulu-yurt-ici-secmen-kaydi-sorgulama
  • YSK Yurt Dışı Seçmen Kaydı Sorgulama Linki; turkiye.gov.tr/yuksek-secim-kurulu-yurt-disi-secmen-kaydi-sorgulama

 

E-DEVLET İLE SİYASİ PARTİ ÜYELİĞİ SORGULAMASI

Her seçim vakti geldiğinde bu sorunun da cevabı aranır durur. Daha önce parti üyesi iken istifa etmiş ama halen üye gözüküyor mu? bilmiyor. Yada haberi olmadan üye yapılmış. Doğal olarak da merak ediyor. Ama e-devlet sistemi ile de siyasi parti üyeliği sorgulayabilme şansınız ve imkanınız var. Bunun için aynı yukarıdaki yöntemi kullanarak bu turkiye.gov.tr/yargitay-siyasi-parti-uyeligi-sorgula linki kullanabilir ve detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Değerli okurlarımız, sizler için oldukça önemli olduğunu düşündüğümüz bir yazının daha sonuna gelmiş olduk. Bu yazı sayesinde artık sizlerde öncesinden seçim kaydınızın nerede olduğunu ve hangi şehirde oy kullanmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Yeni bir yazıda buluşmak dileğiyle… Bu arada aşağıdaki konu galerimizi de incelemeyi unutmayınız.

tc no ile emekli maaşımı nasıl öğrenebilirim ?

İlk sigorta giriş tarihi öğrenme İlk tescil tarihini nasıl bulurum ?

LÜTFEN BU ÖNEMLİ YAZIYI FACBOOK ADRESİNİZ İLE BEĞENİP PAYLAŞARAK HERKESİN SEÇİM KAYDINI SORGULAMASINI SAĞLAYABİLİR MİSİNİZ?

 

Yorum yapın