Gıda Komitesi ile Meyve ve Sebzeler Ucuzlayacak

GIDA KOMİTESİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Gıda Komitesi ile Meyve ve Sebzeler Ucuzlayacak- 724kredi.net’in değerli okurları, yine özel bir ekonomi haberi ile karşınızdayız. Malumunuz geçenlerde 21 Eylül 2016 tarihinde Başbakan Binali YILDIRIM Kredi kartları ve krediler ile ilgili Ak Parti Genel Merkezi önünde bir açıklama yaptı. Ekonomi Kurulu Toplantısı’nın ardından yapılan açıklamalar reform niteliği taşıdığı için bir çok insanı da heyecanlandırdı. Özellikle kredi ve kredi kartlarında yapılan düzenlemeler takdir ile karşılandı.

YENİ KREDİ VE KREDİ KARTI TAKSİT DÜZENLEMESİ İÇİN TIKLA

 

Ayrıca Başbakan Binali YILDIRIMIN söz ettiği başka bir durum daha söz konusuydu. Onuda şöyle açıklamıştı; gıda fiyatlarındaki ani dalgalanmaların genel anlamda enflasyonun artmasına sebep olduğunu gördüklerini belirtmişti. Bir ay sivri biber, bir ay limon, bir ay karpuzun fiyatının arttığını söyleyen YILDIRIM, şunları kaydetti: “Bu artış, o ay ki enflasyonun neredeyse 3’te 1’ini teşkil ediyor tüketimleri fazla olduğu için. Bu durumun dikkatle incelenmesi lazım geldiği kanaatine vardık. Bu amaca yönelik olarak da, Gıda Komitesi zaten vardı, Gıda Komitesi’nin yeniden yapılandırılmasını kararlaştırdık.

GIDA KOMİTESİ KİMLER TARAFINDAN OLUŞTURULACAK?

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında, Ekonomi Bakanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı, Kalkınma Bakanı ve Maliye Bakanından oluşan Gıda Komitesi, gıda enflasyonundaki ani dalgalanmaları, değişimleri mercek altına alacak ve alınması gereken tedbirleri vakit geciktirmeden anında alacak. Komitenin sekreteryasını Merkez Bankası yürütecek.

GIDA KOMİTESİ NE İŞ YAPACAK?

Bu komite ne zaman, ne iş yapacak? Gıda fiyatları üreticiden tüketiciye giderken takip altına alınacak. Yıllardan beri bir şikayet var. Tarlada 1 lira olan mal tezgahta 10 liraya, 5 liraya kadar çıkabiliyor. Üretici ‘Ben üretiyorum, kazanamıyorum’ diyor, tüketici ‘Ben pahalı alıyorum, mağdur oluyorum’ diyor. Peki, bu para nereye gidiyor arada? Bu fark nereye gidiyor? Bunun ortaya çıkarılması konusunda bu Gıda Komitesi ciddi bir çalışma yapacak.”

Evet gördüğünüz gibi hepimizin şikayet olan marketlerdeki ve manavlardaki yüksek fiyatların nedeninin incelenmesi için Hükümet elini ciddi manada taşın altına koymuş gibi gözüküyor. Çünkü ne üreten kazanıyor nede tüketici. Örneğin domates serası olan bir arkadaşım var ve domatesi tarlada 50 – 70 kuruşa veriyoruz diyor. Aynı domatesi Adını vermeyeceğim bir makette 5 TL’ye gördüm. Hemde yaz ayında. Hele hele hele kış aylarını belirtmiyorum bile.

Peki ne oluyor da 50 kuruşa üretilen domates 5 TL’ye karşımıza çıkıveriyor. Hadi nakliye ücreti vardır deseniz onuda az biraz araştırdık. 50 kuruşa üretilen domates taş çatlasın Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna en fazla 2 TL olması gerekir. Zaten Tutup da Hakkari den kimse gidip de Edirne den sebze almıyor. Kim bu aradaki rantı sağlıyor ise devlet tarafından araştırılması gerekiyor. Ha tarladan toplattırıyordur, mazot yakıyordur, eleman çalıştırıyordur. Elbette bu giderleri cebinden karşılayacak değil. Dolayısıyla bu ücretlerin fiyatlara yansıtılması gerekir ama tutup ta fahiş kar oranları ile satmak ne etik nede ahlaki.

Özellikle kış aylarının da gelmesi ile birlikte fiyatların kontrol altına alınması gerekiyor. Yoksa bu vatandaşın hali harap. Bundan dolayıda Hükümet’in, Gıda Komitesi ile vatandaşın haklarını arayacağını düşünüyoruz. Hatta bu adımın bile birlikte azda olsa sebze ve meyve fiyatlarının ucuzlayacağını ümit ediyor ve GIda Komitesine çalışmalarında şimdiden başarılar diliyoruz.

AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAKAMLARINI ÖĞRENMEK İÇİN HEMEN TIKLA

 

LÜTFEN BU YAZIYI YETKİLİLERİN DE GÖREBİLMESİ ADINA FACEBOOK VE DİĞER SOSYAL İLETİŞİM AĞLARI İLE PAYLAŞABİLİR MİSİNİZ?

Yorum yapın